Úplně obyčejný steak

Steak umí udělat snad v každé hospodě, dobrý steak ale neumí udělat skoro nikde. Kromě toho je výroba steaku plýtváním masem (podle koček).

20 minut (máme-li odleželé maso)

  • 420 g odleželé steakové maso
  • 1 lžíce husí nebo kachní sádlo
  • 50g máslo
  • pepř, himalájská sůl, tymián (jiné bylinky)

 

  • 100ml Rama Cremefine 15%
  • Sladká sójová omáčka
  • příchuť na omáčku (viz níže)

 

Maso musí být vysoké minimálně 2 cm nebo lépe ještě vyšší a odleželé alespoň 21 dní.

Před přípravou odkrojíme z masa libový kousek, nakrájíme jej nadrobno a dáme jej kočce, jinak nebudeme mít na vaření klid. Porce cca 20 g pokryje přibližně dobu potřebnou na přípravu steaku.

Maso necháme vždy před přípravou odležet na pokojovou teplotu a citlivě jej omastíme sádlem. Důkladně jej v této fázi po obou stranách osolíme.

Rozpálíme si pánev na sucho, až se z ní začne kouřit. Maso pak prudce opečeme po obou stranách na maximální plamen.

Např. Steak vysoký 2 cm potřebuje 2 minuty po každé straně, aby byl na konci po odležení 5 minut připraven medium rare.

Pánev odstavíme a steak nyní opepříme po obou stranách. Položíme na něj kostičku másla a posypeme čerstvým tymiánem nebo jinými čerstvými bylinkami. Vhodné jsou rozmarýn, mateřídouška, oregano, yzop, šalvěj a další.

Pánev přiklopíme poklicí nebo druhou pánví a necháme odstát 5-10 minut. Maso vyjmeme z pánve a necháme jej ještě chvilku odpočinout a mezitím připravíme si omáčku.

V pánvi nám zbyl výpek z masa s rozpuštěným máslem, do kterého nyní přilijeme Ramu, kapku sladké sójové omáčky a přidáme jako příchuť například:

  • sherry nebo madeiru
  • nakládaný zelený pepř
  • švestkové nebo jiné chutney
  • nakládané květy kapary
  • nadrobno posekané nakládané houbičky ve slaném nálevu
  • brusinky

Omáčku necháme zlehounka přejít varem a můžeme s ní přelít maso.