Steak umí udělat snad v každé hospodě, dobrý steak ale neumí udělat skoro nikde. Kromě toho je výroba steaku plýtváním masem (podle koček).
20 minut (máme-li odleželé maso)
- 420 g odleželé steakové maso
- 1 lžíce husí nebo kachní sádlo
- 50g máslo
- pepř, himalájská sůl, tymián (jiné bylinky)
- 100ml Rama Cremefine 15%
- Sladká sójová omáčka
- příchuť na omáčku (viz níže)
Maso musí být vysoké minimálně 2 cm nebo lépe ještě vyšší a odleželé alespoň 21 dní.
Před přípravou odkrojíme z masa libový kousek, nakrájíme jej nadrobno a dáme jej kočce, jinak nebudeme mít na vaření klid. Porce cca 20 g pokryje přibližně dobu potřebnou na přípravu steaku.
Maso necháme vždy před přípravou odležet na pokojovou teplotu a citlivě jej omastíme sádlem. Důkladně jej v této fázi po obou stranách osolíme.
Rozpálíme si pánev na sucho, až se z ní začne kouřit. Maso pak prudce opečeme po obou stranách na maximální plamen.
Např. Steak vysoký 2 cm potřebuje 2 minuty po každé straně, aby byl na konci po odležení 5 minut připraven medium rare.
Pánev odstavíme a steak nyní opepříme po obou stranách. Položíme na něj kostičku másla a posypeme čerstvým tymiánem nebo jinými čerstvými bylinkami. Vhodné jsou rozmarýn, mateřídouška, oregano, yzop, šalvěj a další.
Pánev přiklopíme poklicí nebo druhou pánví a necháme odstát 5-10 minut. Maso vyjmeme z pánve a necháme jej ještě chvilku odpočinout a mezitím připravíme si omáčku.
V pánvi nám zbyl výpek z masa s rozpuštěným máslem, do kterého nyní přilijeme Ramu, kapku sladké sójové omáčky a přidáme jako příchuť například:
- sherry nebo madeiru
- nakládaný zelený pepř
- švestkové nebo jiné chutney
- nakládané květy kapary
- nadrobno posekané nakládané houbičky ve slaném nálevu
- brusinky
Omáčku necháme zlehounka přejít varem a můžeme s ní přelít maso.