Losos na houbách se skleněnými nudlemi

Zajímavá chuťová kompozice z ryby, čerstvých hub a zelených rostlinek doplněná nudličkami na asijský způsob.

25 minut

  • 400 g lososa ideálně vysoký filet z volného lovu
  • 1 citrus (citron, limeta nebo bergamot)
  • 250g rukoly
  • 250g rýžových nudlí
  • 300g hnědých žampionů a hub Shimeji
  • 3ks šalotky

 

  • olivový olej
  • omáčka na Poke nebo jiná sladká sojová omáčka

 

  • hrubozrnná hořcice
  • koření „Vše v zeleném“TM
  • třtinový cukr, pepř, sůl

 

Přípravná fáze

Lososa očistíme, potřeme olejem, osolíme, opepříme a vložíme na pečicí papír do trouby. Navrch položíme několik plátků citrusu. Pečeme na 180 °C po dobu 20 minut. Následně přepneme na 230 °C turbo grill a grilujeme cca 5 minut.

Během samotné přípravy ryby k pečení se obvykle aktivuje kočka. Použijeme ihned několik lístků rukoly, které jí dáme k očichání. To ji na chvíli zabaví.

Zbývající rukolu během pečení připravíme do misky a vyrobíme si zálivku z citrusové šťávy, hrubozrnné hořčice a cukru.

Hnědé žampiony pokrájíme na plátky a houbičky Shimeji rozdělíme na jednotlivé plodnice. Šalotku nakrájíme na kolečka. Orestujeme šalotku s houbami do zlatova a na konec restování směs posypeme kořením „Vše v zeleném“ a trochou soli.

Skleněné nudle připravíme dle návodu na sáčku.

Závěrečná fáze

Kočka už rukolu očuchala a roznesla ji po kuchyni. Tyto snítky do salátu nevracíme, ale vyhodíme je. Salátek promícháme se zálivkou a nudle s omáčkou na Poke jen tak, aby mírně zhnědly.

Lososa vyndáme z trouby necháme minutko odpočinout a naporcujeme. Porci poklademe směsí hub. Přikládáme porci nudlí a hromádku salátu.

Hlídáme si, aby se kočka nedostala během přípravy pokrmu do kontaktu s vařenými skleněnými nudlemi. Jejich vyproštění z kožichu je u dlouhosrstých plemen prakticky nemožné.