Květák má obecně nadýmavé účinky, takže jej kočky raději nejedí. Člověka však odvodňuje, pomáhá při problémech s ledvinami i močovým měchýřem, podporuje hubnutí, a posiluje imunitní systém. Tento recept vás přenese na bazar v Bagdádu.
40 minut
- 1 květák
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička Ras-El-hanout
- 2 lžičky kurkuma
- 2 lžičky římský kmín
- olivový olej, himalájská sůl
Květák rozebereme na menší růžičky. Vložíme do mísy s kořením, hrubě nasekaným česnekem a na měsíčky pokrájenou cibulí.
Dáváme velký pozor, kde je v kuchyni kočka, protože kurkuma pekelně barví. Toto však nemusí řešit majitelé zrzavých koček.
Zalijeme vše přiměřeně olivovým olejem a osolíme. Důkladně směs promícháme, aby se nám růžičky květáku dobře omastily a okořenily.
Volně rozložíme na pečící papír a pečeme na nízkém plechu 15 minut při 180 stupních. Směs pak promícháme a pečeme dalších 10-15 minut. Necháme odpočinout. Podáváme posypané čerstvou petrželí.