Květák na orientální způsob

Květák má obecně nadýmavé účinky, takže jej kočky raději nejedí. Člověka však odvodňuje, pomáhá při problémech s ledvinami i močovým měchýřem, podporuje hubnutí, a posiluje imunitní systém. Tento recept vás přenese na bazar v Bagdádu.

40 minut

  • 1 květák
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička Ras-El-hanout
  • 2 lžičky kurkuma
  • 2 lžičky římský kmín
  • olivový olej, himalájská sůl

 

Květák rozebereme na menší růžičky. Vložíme do mísy s kořením, hrubě nasekaným česnekem a na měsíčky pokrájenou cibulí.

Dáváme velký pozor, kde je v kuchyni kočka, protože kurkuma pekelně barví. Toto však nemusí řešit majitelé zrzavých koček.

Zalijeme vše přiměřeně olivovým olejem a osolíme. Důkladně směs promícháme, aby se nám růžičky květáku dobře omastily a okořenily.

Volně rozložíme na pečící papír a pečeme na nízkém plechu 15 minut při 180 stupních. Směs pak promícháme a pečeme dalších 10-15 minut. Necháme odpočinout. Podáváme posypané čerstvou petrželí.