Chřestový krém

Lehké jídlo, které je ideální na večeři v chladných dnech. Jakmile propukne chřestová sezóna, nemělo by na stole chybět.

45 minut

  • 1 svazek chřestu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 150ml Rama Cremefine 15%
  • 1 litr bujónu hovězího
  • Podravka, pepř, muškátový květ, olivový olej, Solamyl

 

Čerstvý chřest neokrajujeme, ale sám se nám odlomí jeho tuhý konec. Olámeme tedy tuhé konce chřestu a pokrájíme jej na dvoucentimetrové špalíky.

Odlomený kousek chřestu dáme očuchat kočce, aby věděla, co vaříme a měli jsme na vaření klid.

Cibulku nakrájíme nadrobno a pomalu na olivovém oleji osmahneme až nám zesklovatí. Do horkého bujónu přidáme cibulku, chřest, muškátový květ a Podravku a vaříme 20-30 minut do změknutí chřestu.

Během vaření chřestu si zatím připravíme rozpečenou bagetku nebo krutonky.

Necháme vše zchladnout a tyčovým mixerem rozmixujeme. Přidáme Ramu a pepř a znovu přivedeme krátce k varu. Můžeme dosolit a případně ještě lehounce zahustit Solamylem.

Polévku necháme krátce odpočnout a podáváme s krutonky a nasekanou pažitkou. Krém z bílého chřestu nebo obecně ze silnějších výrůstků doporučujeme na konci přípravy ještě přecedit přes hrubší síto. Zbavíme se tím fousků, které zůstanou v polévce po mixování stejně tak kočičích fousů, které by se během přípravy do polévky dostaly.